Terug naar nieuwsoverzicht

Blog ‘Hoe zorg je voor de continuïteit en veiligheid van jouw bedrijf? – 6 praktische tips’

1 november 2023

De continuïteit en veiligheid van je bedrijf heeft de hoogste prioriteit. Alleen wanneer je jouw operationele stabiliteit behoudt en je waardevolle bedrijfsactiva beschermt, kun je succesvol zakendoen.

In dit blog zullen we daarom dieper ingaan op de strategieën en best practices die van onschatbare waarde zijn voor systeembeheerders, ICT-professionals, financiële experts, facilitair managers en directeuren. Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint met het begrijpen van deze cruciale aspecten van bedrijfsvoering, dit zijn concrete richtlijnen om je organisatie te versterken.

1. Business Continuity Planning (BCP)

Het waarborgen van de continuïteit en veiligheid van je organisatie begint met een Business Continuity Planning (BCP). Dit omvat het proactief identificeren van potentiële verstoringen en het opstellen van gedetailleerde plannen en procedures over hoe je hiermee om wilt gaan. Een goed opgestelde BCP is de levenslijn van je bedrijf in tijden van crisis en kan de impact van noodsituaties aanzienlijk minimaliseren.

2. Data back-up en recovery

Het maken van regelmatige back-ups van je bedrijfsgegevens is geen optionele taak, maar een noodzaak. Toch is het niet vanzelfsprekend dat dit inbegrepen is bij je cloudsoftware of -leverancier. Het is daarom van cruciaal belang om zelf een back-up systeem te kiezen dat past bij de omvang en complexiteit van jouw data. Dit kan variëren van lokale back-ups op externe harde schijven tot cloudgebaseerde oplossingen. Het belangrijkste is dat de back-ups frequent en consistent worden uitgevoerd.

Even belangrijk is een goed doordachte herstelprocedure. In geval van gegevensverlies of een noodsituatie moet je weten hoe je snel toegang kunt krijgen tot je back-ups en hoe je gegevens kunt herstellen. Dit omvat het documenteren van herstelstappen, het trainen van personeel en het testen van de herstelprocessen om ervoor te zorgen dat ze efficiënt te werk gaan wanneer dat nodig is.

3. Cybersecurity-bewustzijn

Het waarborgen van de veiligheid van je bedrijf vereist een proactieve aanpak op het gebied van cybersecurity en menselijke fouten zijn een veelvoorkomende oorzaak van beveiligingsincidenten. Dus zorg ervoor dat je medewerkers getraind zijn in cybersecurity-bewustzijn en hen op de hoogte houdt van de nieuwste bedreigingen en best practices.

4. Onderhoud

Achterstallig onderhoud kan een groot risico vormen voor de continuïteit en veiligheid van je bedrijf. Dit geldt met name voor technologische infrastructuren zoals servers, netwerken en software. Het regelmatig uitvoeren van onderhoudsactiviteiten, zoals het patchen van systemen, is van vitaal belang om potentiële zwakke punten te versterken.

Oude versies van firmware, besturingssystemen en applicaties kunnen kwetsbaarheden bevatten die door kwaadwillenden kunnen worden misbruikt. Daarom is het essentieel om een schema voor regelmatig onderhoud en patching te hebben. Dit schema moet alle systemen en apparaten omvatten die cruciaal zijn voor de bedrijfsvoering.

5. Compliance en regelgeving

Het naleven van wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensbescherming en bedrijfscontinuïteit is ook van groot belang. Organisaties moeten zich bewust zijn van de relevante voorschriften en deze naleven om juridische problemen en eventuele boetes te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van compliance en regelgeving:

  • Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG): Als je persoonlijke gegevens van EU-burgers verwerkt, moet je voldoen aan de AVG.
  • Sector-specifieke voorschriften: Verschillende sectoren hebben ook specifieke regelgeving met betrekking tot gegevensbeheer en bedrijfscontinuïteit, zoals NIS2 (vanaf eind 2024).
  • Documentatie en rapportage: Houd gedetailleerde documentatie bij van je compliance-inspanningen, inclusief gegevensbeveiligingsbeleid, privacybeleid en rapporten over gegevenslekken. Dit kan van onschatbare waarde zijn bij audits.

6. Externe partnerships

Samenwerken met externe ICT-experts en beveiligingsprofessionals kan waardevol zijn bij het waarborgen van de continuïteit en veiligheid van je bedrijf. Lokale ICT-ondersteuningspartners kunnen beveiligingsaudits uitvoeren en advies geven over best practices. Daarnaast kunnen ze het security bewustzijn vergroten door middel van trainingen en simulaties, en ondersteuning bieden bij noodgevallen.

Over Nedvice

In de ICT wordt het steeds normaler om alles op afstand te doen, maar bij Nedvice geloven we in de kracht van persoonlijke relaties en lokale ondersteuning. Naar onze mening kun je zo beter je diensten leveren, simpelweg omdat je je klant beter snapt. 

We zijn gevestigd in Alkmaar en hebben ons gespecialiseerd in het bieden van hoogwaardige ICT-ondersteuning aan bedrijven in onze regio. Wat ons onderscheidt, is niet alleen onze technische expertise, maar ook onze nuchtere en directe benadering.

We begrijpen dat ICT een cruciaal onderdeel is van moderne bedrijfsvoering, maar we begrijpen ook dat elk bedrijf uniek is. Daarom gaan we regelmatig langs bij onze klanten voor een kopje koffie en een goed gesprek. We luisteren naar jouw behoeften, bespreken uitdagingen en denken graag met je mee. Of je nu een klein bedrijf bent dat behoefte heeft aan betrouwbare ICT-ondersteuning of een groter bedrijf dat op zoek is naar geoptimaliseerde oplossingen, we staan altijd voor je klaar.

Onze lokale aanwezigheid stelt ons in staat om snel ter plaatse te zijn wanneer dat nodig is. We begrijpen de waarde van tijd en minimaliseren kostbare downtime door snelle fysieke interventies te bieden bij incidenten. Bij Nedvice gaat het niet alleen om technologie; het gaat om het zorgdragen voor jouw bedrijf, zodat jij je kunt concentreren op wat er echt toe doet: je business.

Neem contact op

Benieuwd hoe Nedvice kan helpen met het garanderen van de continuïteit en veiligheid van jouw bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze ICT-experts voor meer informatie. We kijken ernaar uit om van je te horen!

Meer nieuws