IP-VPN - Een veilig bedrijfsnetwerk

Met een IP-VPN werk en communiceer je veilig. IP-VPN koppelt verschillende vestigingen veilig aan elkaar in een besloten VPN (Virtual Private Network). Hierdoor ontstaat er één betrouwbaar communicatienetwerk voor data en spraak (VoIP). IP-VPN maakt gebruik van een beveiligd en besloten netwerk dat veiliger is dan het openbare (internet) netwerk.

IP-VPN – Een veilig bedrijfsnetwerk voor alle vestigingen.

De digitale snelweg is af en toe zeer gevaarlijk, daarom is het belangrijk dat je je gordels om doet. Echter zijn enkel gordels soms niet genoeg en is het belangrijk om meer veiligheidsmaatregelen te nemen. Voornamelijk wanneer het gaat over belangrijke bedrijfsdata.

Veel organisaties gebruiken nog steeds de traditionele VPN verbinding. Hierbij draag je wel gordels, maar zijn er ook nog veel tegenliggers op de weg die mogelijk een gevaar vormen. Een IP-VPN zorgt er daarentegen voor dat jij alleen gebruik maakt van jouw eigen privé snelweg. Veel veiliger dus.

Met een IP-VPN werk en communiceer je veilig, IP-VPN koppelt verschillende vestigingen veilig aan elkaar in een besloten VPN (Virtual Private Network). Hierdoor ontstaat er één betrouwbaar communicatienetwerk voor data en spraak (VoIP). IP-VPN maakt gebruik van een beveiligd en besloten netwerk dat veiliger is dan het openbare (internet) netwerk.

Verschil tussen VPN en IP-VPN

Traditionele VPN verbinding

Er zijn een aantal verschillen tussen het traditionele VPN en IP-VPN. Met een traditionele VPN (Virtual Private Network) verbinding worden verschillende vestigingen via het openbare internet aan elkaar gekoppeld door middel van een ‘virtuele tunnel’ tussen de twee eindpunten. De informatie die door deze tunnel gaat wordt versleuteld zodat derden geen inzicht hebben in de data. Bij elke vestiging wordt een VPN in de router geplaatst, dit kan al snel zorgen voor problemen omdat door de wirwar aan VPN’s een lastig te beheren situatie ontstaat.

 

IP-VPN

Bij een IP-VPN is dit anders. Alle verbindingen binnen het netwerk worden gekoppeld tot één overzichtelijk netwerk en de datatransport vindt niet plaats over het openbare netwerk, maar over een besloten IP-netwerk. Dit netwerk wordt beheerd door één provider die end-to-end beheer heeft over de componenten binnen dit netwerk. Meerdere personen kunnen gebruik maken van hetzelfde netwerk, maar hun verkeersstromen blijven gescheiden. Op deze manier heeft iedere gebruiker binnen het netwerk zijn eigen privé netwerk en kan er gemakkelijk data worden uitgewisseld tussen verschillende locaties.

Daarnaast is het een groot voordeel dat de verschillende locaties niet in verbinding staan met het openbare internet. De koppeling naar het internet gebeurt via één centrale locatie met een beveiligde internet koppeling.

Voordelen van IP-VPN ten opzichte van een traditionele VPN

  • Alle verbindingen binnen het netwerk worden gekoppeld tot één overzichtelijk netwerk (Multi Protocol Label Switching)
  • De data gaat NIET over het openbare (internet) netwerk
  • Maximale snelheid omdat er geen versleuteling van data hoeft plaatst te vinden
  • Het wordt gemakkelijker om het netwerk te beheren over verschillende locaties
  • Het IP-VPN is niet gebonden aan bepaalde locaties (of je nu werkt vanaf een mobiele locatie of vanuit het buitenland)
  • Ook interessant voor kleine locaties

Rataplan kringloop fiets

IP-VPN bij de vestigingen en fietslocaties van Rataplan

Sinds 2007 faciliteert RataPlan de medewerkers voor de stallingen en fietsenwinkels van de NS Stations. Nedvice heeft alle vestigingen van Rataplan en de fietslocaties verbonden met 4g en een IP-VPN. De werknemers van Rataplan kunnen nu veilig gebruik maken van het netwerk en data uitwisselen tussen de verschillende vestigingen.

Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van een traditionele VPN verbinding, terwijl dit lang niet zo veilig is als een IP-VPN. Maakt jouw organisatie nog steeds gebruik van de traditionele VPN en wil je de overstap maken naar veiliger werken? Nedvice kan jouw organisatie hierbij helpen en verbinden met een veilige IP-VPN verbinding.

Claudia Huitema
linkedin-logo

 


Gepubliceerd op 30 november 2018

IP-VPN VeiligBedrijfsnetwerk VPN