Cybercrime - Wat is Malware en hoe werkt het?

Malware is een abstracte term om een wijde selectie van kwaadaardige software te beschrijven. Lees de verspreiding, symptomen en bescherming tegen Malware hieronder

Wat is Malware?

Malware is een abstracte term om een wijde selectie van kwaadaardige software te beschrijven. Malware staat meestal geïnstalleerd op een systeem zonder dat gebruiker zich hiervan bewust is, laat staan zijn goedkeuring heeft gegeven. Het wordt gebruikt om onbevoegde activiteit te starten op een computer om zo omzet te genereren voor de eigenaar van de kwaadaardige software.

Malware kan ontworpen worden om persoonlijke informatie te stelen, zoals login en bank gegevens. Onschuldige varianten van malware zijn ontworpen om promotionele content op computers weer te geven en een betaling per klik te genereren.
Bijna elk malware gevaar heeft de mogelijkheid om legitieme beveiligingssoftware te blokkeren. Bovendien kan het zichzelf updaten, additionele malware downloaden of beveiliging gaten veroorzaken op het aangetaste computer systeem.

Verspreiding van Malware

Malware kan op verschillende manieren verspreid worden. De meest voorkomende technieken zijn:

 • Via illegale en geïnfecteerde websites. Illegale websites zijn altijd beschouwd als de hoofddeelnemer in het verspreiden van malware.
 • Door geïnfecteerde e-mails en bijlages: Een kenmerk hiervan is dat deze verspreidingsmethode vertrouwd op botnets die gebruikt worden om misleidende email berichten te sturen naar ontvangers. Deze valse e-mails zijn bedoeld om mensen te overtuigen om op geïnfecteerde link te klikken of een idem uitvoerend bestand te downloaden.
 • In deze verspreidingsmethode wordt malware verstopt achter advertenties en links. Deze zijn op verschillende manieren vormgegeven, bijvoorbeeld als software-update, aanbiedingen om mee te doen met een onderzoek, reclame, prijsvragen etc.
 • Andere malware: wat malware betreft is de keuze reuze en zeker niet beperkt tot bovenstaande opties. Er worden verschillende types malware gebruikt om additionele gevaren te downloaden op de aangetaste computer.

Symptomen malware aanval

Hoe kunt u vaststellen of uw systeem geïnfecteerd is met malware? De symptomen zijn grofweg op te delen in drie categorieën:

 1. Valse beveiligings- notificaties en misleidende waarschuwing berichten op het computer bureaublad.
  Rogue anti-spyware
  Gebruikers worden bang gemaakt met risico’s voor infectie zodat ze geloven dat ze met gerenommeerde beveiligingssoftware te maken hebben dat hen probeert te waarschuwen voor virussen. De gebruikers komen hierdoor in de verleiding een vals anti-spyware programma te kopen
 1. Omleidingen op de webbrowser of een overdreven hoeveelheid Pop-up advertenties. Met deze symptomen is het systeem waarschijnlijk geïnfecteerd met de volgende malware:
  Adware
  Dit zijn programma’s die zijn ontworpen om getargete advertenties op de computer weer te geven, zoekopdrachten om te leiden naar reclamewebsites en marketinggerelateerde gegevens te verzamelen.
  Browser Hijacker
  Browser hijacker is een potentieel ongewild programma, meestal een web browser add-on of een plugin die veranderingen aanbrengt in de web browser instellingen. Zo worden bijvoorbeeld de standaard zoekmachine en de startpagina ongevraagd aangepast.
 1. Systeem vertragingen, stabiliteit problemen, prestatie gerelateerde problemen en geblokkeerde beveiliging applicaties.

Heeft u te maken met bovenstaande symptomen dan is het lastig het type malware te identificeren omdat bijna elk virus deze effecten heeft.

Dit soort malware is in staat om een groot deel van de computercapaciteit te gebruiken. Deze programma’s blokkeren eenvoudig de geïnstalleerde beveiligingssoftware. Het negeren van deze symptomen kan leiden tot grotere problemen zoals identiteitsdiefstal of het verlies van andere vertrouwelijke informatie.

Bescherming tegen Malware

Het negeren van malware op uw systeem kan uw computer kwetsbaar maken voor andere gevaren in de toekomst. De enige manier om uw systeem goed te beschermen tegen deze software aanvallen zijn up to date en gerenommeerde anti-malware programma’s. Nedvice beveiliging bevat een altijd up-to-date malware bescherming, Anti-Virus en Windows Updates zodat u te allen tijde goed beschermd bent. Meer informatie? klik hier of bel: 072-5628118.

Milou van der Poel
linkedin-logo

 


Gepubliceerd op 2 maart 2018

Cybercrime Malware