Veilig werken op je eigen device, privé en zakelijk

Intune is een app van Microsoft die zorgt dat de bedrijfsdata van jouw organisatie wordt beschermd wanneer deze wordt geopend op een privé device. Op deze manier kunnen medewerkers veilig hun eigen vertrouwde device blijven gebruiken zowel privé als zakelijk.

Veilig werken op je eigen device, privé en zakelijk; Microsoft Intune

Wanneer je organisatie gebruik maakt van flexibele werkplekken en/of bring your own device, komt het veel voor dat medewerkers werk gerelateerde data op hun eigen device openen. Denk hierbij aan het binnen halen van werk e-mail op een privé smartphone of laptop. Helaas is het zo dat de bedrijfsgegevens dan vaak niet beschermd zijn. Het is natuurlijk een optie om alle medewerkers een bedrijfstelefoon/laptop te geven. Dit is een probleem waar Nedvice tegen aan liep; veel werknemers lopen liever niet met twee telefoons op zak en willen gemakkelijk vanuit huis kunnen werken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een goede oplossing en kwamen wij uit op Intune van Microsoft. Een app die onze medewerkers inmiddels al meerdere maanden met grote tevredenheid gebruiken.

Wat is Microsoft Intune?

Intune is een app van Microsoft die zorgt dat de bedrijfsdata van jouw organisatie wordt beschermd wanneer deze wordt geopend op een privé device. Op deze manier kunnen medewerkers veilig hun eigen vertrouwde device blijven gebruiken zowel privé als zakelijk. Intune kun je aanschaffen in het office 365 account van je organisatie en kan vervolgens heel gemakkelijk via de App Store worden gedownload op het device van elke medewerker.

Hoe werkt Intune dan?

Intune maakt op devices een onderscheid tussen privé en bedrijfsdata. De gebruiker gebruikt zijn privé telefoon gewoon zoals hij/zij gewend is, voor bellen, internetten, WhatsApp, foto’s, etc, maar ook voor bedrijfsapplicaties, waarbij de bedrijfsdata veilig blijft. De bedrijfsapplicaties slaan data versleuteld op in een ‘bubbel’ in de cloud, die gescheiden werkt van de rest van de telefoon.

Wanneer een werknemer uit dienst gaat, kan alleen het bedrijfsgedeelte gewist worden van de telefoon. Jouw organisatie heeft dus controle over de bedrijfsapplicaties en data, maar niet over het privédeel van het device. Medewerkers kunnen dus met een gerust gevoel privé gebruik maken van hun telefoon, want de organisatie waar zij werken kan alleen bij de data van de bedrijfsapplicaties, maar niet bij privé data. Met Microsoft Intune kan ingesteld worden welke bedrijfsapplicaties geïnstalleerd mogen worden op het device. De organisatie bepaalt wie toegang krijgt tot welke applicatie en de applicatie kan beveiligd worden zodat het kopiëren van data tussen applicaties niet mogelijk is.

Microsoft Intune op telefoon

Hoe ziet Intune er uit in de praktijk?

Intune creëert en aparte werkmap op je telefoon zodat bedrijfs- en privé apps gescheiden blijven. De bedrijfs-apps kun je herkennen aan een klein koffer icoontje rechts onderin de app. Je kunt bijvoorbeeld op je telefoon twee keer een Outlook app hebben staan, één waar je privé e-mail op ontvangt en één voor werk e-mail.

Voordelen

  • Gebruik maken van je eigen vertrouwde device terwijl zakelijke gegevens veilig blijven.
  • Kosten besparing door het niet hoeven aanschaffen van bedrijfs-devices.
  • Geen twee telefoons op zak
  • Wanneer een device wordt gestolen kan vanaf afstand alle bedrijfsdata gewist worden van het desbetreffende device.
  • Je kunt toegang tot bedrijfsgegevens beheren op mobiele apparaten en pc’s die door je medewerkers worden gebruikt
  • Bedrijfs-apps kunnen worden beveiligd met een wachtwoord. Op deze manier blijft het privédeel van de telefoon ‘gewoon’ zonder PIN te gebruiken, maar zodra de bedrijfsapplicatie start, moet je een pincode invoeren.

Nadelen

  • Medewerkers maken gebruik van verschillende type devices, zoals iOS, Android, Windows etc., dit kan problemen veroorzaken, want niet alle soorten devices ondersteunen dezelfde instellingen.
  • Omdat medewerkers de devices ook privé gebruiken is er een relatief grotere kans op diefstal of verlies. Gelukkig is het met Intune mogelijk om alle bedrijfsgegevens van een afstand te wissen.

Wil jij ook zowel zakelijk als privé veilig kunnen werken op je eigen device? Nedvice kan hierbij helpen. Neem contact met ons op door te klikken op onderstaande oranje buttons of bel naar: 072 56 28 118. Toch liever eerst meer informatie over of Intune en of het bij jouw organisatie past? Klik dan op meer informatie aanvragen.

Claudia Huitema
linkedin-logo

 


Gepubliceerd op 9 april 2019

BYOD Intune Microsoft Veilig werken
x