Cybercrime - Phishing - Microsoft (tech) scam

Fraudeurs die zeggen dat zij van Microsoft Tech Support zijn beweren dat uw computer geïnfecteerd is met een bepaald virus en vragen u hen toegang te verlenen om het probleem op te lossen. Deze gesprekken worden gevoerd door in India gevestigde criminele callcenters die naar westerse nummers bellen om mensen op te lichten en hun rekening te plunderen. Dit doen zij door op afstand mee te kijken terwijl u uw bankgegevens intypt.

Wat is Phishing?

Bij Phishing doen criminelen zich per e-mail of telefonisch voor als medewerkers van betrouwbare instanties zoals een bank of een creditcardmaatschappij om zo vertrouwelijke, persoonlijke informatie zoals inloggegevens, creditcardinformatie, uw pincode etc. te achterhalen.

Microsoft (tech) scam

Recent is de Microsoft-scam in opspraak. De oplichters gebruiken niet alleen zogenaamde computerhacks om contact met u te zoeken, maar ook telefonisch. Van de introductie van Windows 10 wordt ook dankbaar misbruik gemaakt. Alleen in 2016 zijn er in Nederland al meer dan 1000 aangiftes gedaan door mensen die slachtoffer zijn geworden van deze malafide praktijken. In totaal waren er vorig jaar 2.000 slachtoffers die zich hebben gemeld bij de politie, bij elkaar zijn zij voor ruim 7 miljoen euro opgelicht. Eind december deed er zelfs iemand aangifte die 98.000 euro kwijtraakte aan deze oplichters.

Methode

De fraudeurs bellen wereldwijd. Met een buitenlands of afgeschermd nummer wordt u gebeld door iemand die beweert van Microsoft Tech Support te zijn. Zij beweren dat uw computer geïnfecteerd is met een bepaald virus en vragen u hen toegang te verlenen om het probleem op te lossen.
Deze gesprekken worden niet gevoerd door Microsoft maar door in India gevestigde criminele callcenters die naar westerse nummers bellen om mensen op te lichten en hun rekening te plunderen. Dit doen zij door op afstand mee te kijken terwijl u uw bankgegevens intypt.

In Nederland bellen zij altijd op een vaste telefoonlijn, wanneer de missie geslaagd is wordt de buit zo snel mogelijk overgemaakt naar rekeningen wereldwijd. Het geld wordt overgeboekt naar bedrijven als Western Union of Moneygram, hierdoor is het geld niet meer terug te halen. Uit de aangiften en onderzoek van de politie blijkt dat 70% van de slachtoffers de leeftijd heeft van 50+.

Bescherm uzelf tegen Phishing

Instanties zullen nooit vragen of u vertrouwelijke informatie per email of telefoon wilt verstrekken. Geef deze informatie dan ook nooit!

 • Twijfelt u tijdens een telefoongesprek? verbreek dan de verbinding en bel de desbetreffende instantie op om te vragen of zij u gebeld hebben
 • Wordt u gebeld? Geef dan nooit toestemming om mee te kijken in uw computer
 • Klik niet op links in e-mails waarin gevraagd wordt om informatie
 • Check voor u inlogt altijd of de website beveiligd is
 • Zorg ervoor dat uw computer goed beveiligd is met een antivirusprogramma en firewall
 • Download geen illegale software op uw computer

Bent u slachtoffer geworden van Phishing?

Als u onverhoopt toch slachtoffer bent geworden van Phishing dan kunt u het volgende doen:

 • Doe aangifte bij de politie
 • Breng uw bank op de hoogte dat u slachtoffer bent geworden van Phishing
 • Verander codes en wachtwoorden van uw bankaccount
 • Verzamel gegevens die bewijs kunnen vormen
 • Blokkeer het fraude nummer
 • Verwijder de kwaadaardige software van uw computer

Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik net als in de ‘echte’ wereld uw gezond verstand. Vertrouwt u de persoon of instantie die u benadert of de manier waarop zij dit doen niet? Grote kans dat het zaakje inderdaad stinkt.

Meer informatie over de Microsoft Tech Scam? Klik Hier

Milou van der Poel
linkedin-logo

 


Gepubliceerd op 17 januari 2018

Cybercrime Microsoft Scam